VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Wintersport: oppassen voor financiële pijn

Geplaatst op: 19-12-2019, 16:55:57

De komende maanden zullen weer veel Nederlanders van wintersport terugkeren met breuken, scheuren en andere blessures. Zonder goede verzekering kan zo’n skiongeluk ook veel financiële pijn doen. Zeker als men iemand overhoop skiet.

Ongeveer 8% van de Nederlanders is wel eens op wintersport gegaan zonder zijn verzekering te checken, blijkt uit onderzoek van de ANWB. Dit terwijl het wel zo verstandig is om bovenop de gewone reisverzekering een aanvullende dekking voor wintersport te nemen. Inclusief dekking voor geneeskundige kosten kan dat voor een week al voor minder dan €20 per persoon. Voor een gezin met ouders en twee kinderen betaal je bij bekende verzekeraars omstreeks €70.

Met de extra wintersportverzekering zijn ski’s en snowboards verzekerd tegen schade. Ook worden de skipas en skilessen meestal vergoed als men door een ongeluk of ziekte niet meer de berg af kan. De redding en eventuele gipsvlucht terug na een zware crash vallen doorgaans ook onder de verzekering, net als de dure medische behandeling in een Zwitserse kliniek. De eigen zorgverzekering dekt alleen behandelingen tot het Nederlandse kostenniveau. En al zeker niet de aftocht per banaan (tot €500) of reddingshelikopter (€2500-€3500).

Off-piste

Verzekeringen denken verschillend over off-piste skiën of snowboarden. Zo dekken een aantal verzekeraars alleen off–piste skiën als dit gebeurt onder leiding van een skileraar of gids. Andere verzekeringen, zoals die van de Nederlandse Ski Vereniging, dekken off-piste skin zonder deze voorwaarde, al is er wel een bepaling dat men onverzekerd is voor risicovolle activiteiten waarmee men niet bekend is. Dan moet men zich laten begeleid „door ervaren mensen”, aldus de voorwoorden. Dekking is sowieso uitgesloten als men verbodsborden op of rond de piste negeert. Ook bij skiën onder invloed vervalt de dekking.

Autorit

De autoreis naar de piste is niet gedekt door de wintersportverzekering. Daarvoor zal men een aparte automobilistenverzekering moeten afsluiten, die onder meer een vervangende auto en eventueel het terugzenden van de familieauto betaalt. Dat zit je komend weekend met het voorspelde slechte weer net iets rustiger in de auto op weg naar die dure kerstbestemming in de bergen.

Letselschade

Een apart geval is het veroorzaken van letsel bij andere skiërs. Daarvoor biedt de wintersportverzekering in principe geen dekking, zoals veel wintersporters al hebben moeten ervaren. Zo eiste een skiër recent bij het financiële klachteninstituut Kifid vergeefs dat zijn reisverzekeraar de letselschade van €69.794 zou vergoeden die hij had veroorzaakt. Hij kreeg nul op het rekest. Daarvoor had hij een aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben.

Zulke letselschade kan in de tonnen lopen, inclusief advocatenkosten. Advocaten adviseren overigens om bij een ongeluk op de piste snel bewijs te verzamelen en foto’s te maken om een eventuele claim te ondersteunen of juist te weerspreken.

Bron: bijdrage van Pieter van Erven Dorens van 19 december 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina